
Generalitati
Cum poate dauna sportul?
Ce sporturi sa evitam?
Mens sana in corpore sano. Este o zicala antica, in latina, care se traduce ca minte sanatoasa in corp sanatos. Desigur, primul lucru la care ne gandim cand auzim acest aforism este, probabil, sportul.
In timp ce sporturi ca inotul sau ciclismul ajuta la mentinerea unor articulatii sanatoase, exista si sporturi care pot dauna. In Romania, aproximativ 10% dintre accidentari se intampla in timpul antrenamentelor sportive. De asemenea, la nivel international, anual, aproape 20 de milioane de pacienti acuza diverse probleme la nivelul genunchilor, dobandite tot prin practicarea diverselor sporturi.
Asadar, trebuie sa luam in considerare sportul ca o solutie pentru bolile articulare, insa in acelasi timp trebuie sa fim precauti cand il practicam.
Ce sporturi sa evitam?
Evitati pe cat posibil sporturile care solicita continuu articulatiile si care se desfasoara pe o perioada lunga de timp. In general, in sporturile de echipa activitatea este mai lunga. Pe langa faptul ca se cere un efort fizic exagerat, riscul de a aparea accidentari este mai mare. Fotbalul este unul dintre aceste sporturi. Putem sa ne confruntam cu diferite intinderi si inflamatii la nivelul muschilor din jurul articulatiilor. Asadar, daca suferiti de boli articulare, evitati fotbalul sau meciurile repetate si solicitante.
Un sport similar fotbalului este alergarea, deoarece implica aproximativ acelasi nivel de efort si o solicitare asemanatoare. In ciuda faptului ca este probabil cel mai practicat sport, in special de persoanele care vor sa dea jos kilogramele in plus, daca nu este practicat corect, riscurile unor inflamatii la nivelul articulatiilor creste.
Indiferent daca suferiti sau nu de astfel de afectiuni, trebuie sa luati in considerare urmatoarele sfaturi. Incalzirea este cea mai importanta etapa, chiar daca vorbim de alergare, fotbal, tenis sau un simplu meci cu o minge in spatele blocului. Daca muschii sunt solicitati brusc, riscul aparitiei unei inflamatii la nivelul articulatiilor creste.
In ceea ce priveste alergarea trebuie sa luam in considerare si pista pe care alergam. Evitati spatiile din beton. O suprafata dura, dintr-un material tare va face mai mult rau decat bine. Multi medici ortopezi trateaza pacienti care alearga regulat pe suprafete din beton. Daca aveti la dispozitie un teren prevazut cu piste, mergeti acolo. Daca nu, cautati suprafete cat mai moi, care sunt prietenoase cu ligamentele si incheieturile picioarelor.
Pe langa alergare, evitati ridicarea de greutati si sporturile de contact. De asemenea, luati in calcul si greutatea corporala. Presiunea exercitata asupra articulatiilor este un factor foarte important, asa ca trebuie sa fiti atenti la sporturile pe care le veti practica. In cazul persoanelor supraponderale sau obeze, alergarea pe o suprafata moale este un factor extrem de important. Incercati sa evitati si exercitiile pentru cresterea masei musculare si practicarea intensiva a oricarui sport.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori, mai ales sportivii nu pot evita inflamatiile, asa ca apeleaza la antiinflamatoare. In timp ce majoritatea apeleaza la antiinflamatoarele din farmacii, in general la Ibuprofen, ar trebui sa stim ca exista un remediu natural care are aceleasi proprietati si actioneaza intr-un timp foarte scurt pentru ameliorarea durerii. Este vorba despre RoboFlex™. Va invitam sa aflati mai multe despre beneficiile si actiunile administrarii sale aici.
Si in cele din urma, nu uitati sa consultati medicul in cazul in care vreti sa practicati un sport, dar va confruntati cu diverse afectiuni la nivel articular si osteomuscular.